Skip to content

RAIKAS PUHDAS SISÄILMA

Ilmanvaihdon huolto

Suositellaan 5-7 vuoden välein.

Säännöllisellä huollolla

Puhdas sisäilma

Ilmanvaihdon huolto on tärkeimpiä omakotitalon huoltotoimenpiteitä kun halutaan pitää koti terveenä ja turvallisena asua. Pölyinen kanavisto heikentää ilmanvaihtuvuutta ja antaa hyvän kasvualustan homeitiöille. Suositeltava ilmanvaihdon huoltoväli on 5-7 vuotta.

Ilmanvaihdon huolto

/ omakotitalo

Poistokanaviston nuohous

/ omakotitalo

Ilmanvaihdon mittaus & säätö

Nuohouksen yhteydessä.

Kanaviston desinfiointi

Nuohouksen yhteydessä.

Sisältää

Ilmanvaihdon huolto sisältää kaiken tämän.

Huolto on vähennyskelpoinen. Kotitalousvähennys on 40% huoltotyön osuudesta.

Kysyttyä

Ymmärrä miten säännöllinen ilmanvaihdon huolto pitää talosi kunnossa.

Ilmanvaihdon mittauksessa tarkistetaan, että ilmanvaihtojärjestelmä toimii oikein ja huoneistojen ilma vaihtuu ilmanvaihtosuunnitelman mukaisesti. Jotta huoneiden sisäilma olisi raikasta ja terveellistä hengittää, tulee tuloilman ja poistoilman suhde olla kunnossa. 

Ilmanvaihtoon ei tulisi puuttua ilman ammattilaisen apua. Monet asukkaat ajattelevat etenkin talvella säästävänsä lämmityskuluissa rajoittaessaan tulo- ja poistoilman toimintaa. Tämä ei kuitenkaan ole järkevää. On hyvä muistaa, että aina kun tuloilmaa rajoitetaan ja poistoilman teho on suurempi, taloon alkaa syntyä alipaine. Liiallinen alipaine on syynä monien asuntojen ongelmiin. Mikäli ilmanvaihto on pielessä ja taloon tulee liian vähän tuloilmaa poistoilmaan nähden, taloon syntyy alipaine. Alipaineen syntyessä voi ilmanvaihto alkaa korvautua vetämällä tuloilmaa talon rakenteiden läpi, jolloin sisäilmaan pääsee aina haitallisia epäpuhtauksia, outoa hajua ja pölyä. Talon ilmanvaihtoa on mahdotonta arvioida tarpeeksi tarkasti itse, ilman asiaankuuluvaa mittausta.

Mikäli talossasi on täysin koneellinen tulo- ja poistoilman vaihto, myös ilmansuodattimilla on suuri vaikutus asunnon ilmanvaihtoon. Ilmanvaihtokoneiden suodattimet suositellaan vaihtamaan 1-2 kertaa vuodessa tai niin usein, kuin tarpeellista. Vaihtoväliin voi vaikuttaa mm. asuinalue ja vuodenaika, eli kuinka paljon suodattimeen jää esimerkiksi katupölyä tai siitepölyä. Likaiset tuloilman suodattimet voivat myös aiheuttaa alipainetta asuntoon, kun uusi ilma ei pääse virtaamaan suodattimien läpi.

Ilmanvaihdon ylipaineistuminenkin on mahdollista, esimerkiksi jos poistoilman suodattimet ovat hyvin likaiset ja tukossa. Ilmanvaihdon ylipaineistuminen voi aiheuttaa sisäilmassa olevan kosteuden siirtymistä talon rakenteisiin, jota kukaan ei varmasti talolleen toivo.

Ostamalla kodin vuosihuollon, tämäkin huolehditaan puolestasi!